Verwerkingstijd taxatierapporten valideren (keuren) staat onder druk

Het NWWI belde mij nav dit blog: de vertraging was vorige week maar was niet zo groot dat er 2 dagen of langer op een validatie gewacht moest worden. Deze specifieke vertraging heeft ook met andere inhoudelijke factoren te maken. 

“Hoera, het is vakantie?! Normaal een periode om even tot rust te komen in deze hectische markt. Echter de dreiging van een verdere verhoging van de hypotheekrente en de aanhoudende groei op de woningmarkt zorgen ervoor dat, ondanks de vakantieperiode, de taxatierapporten blijven binnenstromen.”

Dit is te lezen op de site van het NWWI, een validatie-instituut erkend door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (NHG). Elke woning die wordt aangekocht moet getaxeerd worden. De marktwaarde moet worden bepaald om de financiering, hypotheek, bij de bank aan te kunnen vragen.Taxateurs die het taxatierapport maken, moeten zijn aangesloten bij het NWWI om aan alle regels te voldoen voor een erkend en goedgekeurd rapport. Dan voldoet de waarde van de woning aan alle eisen die op dat gebied gesteld worden.

Echter heeft het NWWI het nu zo druk, dat je als aankoopmakelaar daar wel rekening mee moet houden tijdens de onderhandeling. Als je snel wilt aankopen dan werken de meeste banken tegenwoordig goed mee, een hypotheek binnen een week, maar als het rapport al een week bij het NWWI ligt, terwijl voorheen een rapport vaak al de volgende dag kon worden gevalideerd, dan kan het nog spannend worden om binnen de afgesproken tijd de financiering rond te krijgen!

Houd dus (tijdens de onderhandeling al) rekening met deze vertraging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *