Huis kopen in regio Amersfoort (z)onder voorbehoud van financiering?

Huis kopen in regio Amersfoort (z)onder voorbehoud van financiering? Met het risico dat als je de hypotheek niet rond krijgt (bij bijvoorbeeld plotseling ontslag), je 10% van het aankoopbedrag moet betalen aan de verkoper? Durf jij?

Eerder schreef ik over een origineel bod wat we hadden uitgebracht op een woning. Deze woning ging aan onze neus voorbij aangezien er een bod was zonder voorbehoud van financiering. Voordeel voor de verkoper is dat er dan snel geschakeld kan worden en er een zekerheid is. Echter is dit mijn inziens nog steeds een schijnzekerheid voor de verkoper omdat je niet in de portemonnee van een koper kan kijken (zeker als deze kandidaat koper zonder aankoopbegeleider komt) en er dus uiteindelijk nog van alles mis kan gaan zodat de woning weer opnieuw aangeboden moet worden. Hier zijn geen cijfers van.

Demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is in gesprek met de branchevereniging van makelaars om te kijken welke oplossing (een nieuwe wet?) er geboden kan worden voor deze manier van onderhandelen op een woning. Ook om mensen financieel tegen zichzelf te beschermen. Vorig jaar werd in Amsterdam 45% van de woningen zonder voorbehoud van financiering aangekocht. Cijfers over waar het fout gaat hoor je ook hier niet.

Misschien hoef je de kandidaat koper niet te betuttelen met alweer een nieuwe wet, met voorlichting kom je al een heel eind. Iemand in de arm nemen die je transparant begeleidt richting je aankoop. Iemand die de plaatselijke markt kent en die ervoor kan zorgen dat je geen overhaaste beslissing neemt als je dat ene juweeltje van een woning dan eindelijk hebt gevonden.

Zonder voorbehoud van financiering, durf jij ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *