Desnoods “even huren”.

We gaan ons huis verkopen en gaan desnoods tijdelijk “even huren” als we geen andere koopwoning kunnen vinden. Dit hoor ik steeds vaker. En dat is ook een hele logische gedachte. Als je al van plan was om je huis te gaan verkopen, dan is het daar nu de perfecte tijd voor!

Verkopend makelaars zitten verlegen om nieuw aanbod. Woningen zijn in de regio Amersfoort zo verkocht. Omdat elke makelaar een woning binnen wil halen, worden alle registers opengetrokken om de woning in de verkoop te krijgen. En de verkopers zeggen, als we het snel verkopen en we hebben nog geen andere koopwoning gevonden, dan gaan we desnoods “gewoon even huren”. De gemiddelde verkopend makelaar houdt zich dan wijselijk stil…

Woningverkopers, die desnoods even willen huren, wees gewaarschuwd! De gekte die heerst op de huizenmarkt, beperkt zich namelijk niet alleen tot de koopmarkt. Ook in de huurmarkt is het aanbod niet aan te slepen ten aanzien van de kandidaten die op zoek zijn naar geschikte woonruimte. Oftewel als je een huis wilt huren, ben je ook niet de enige kandidaat voor die ene woning. Net als op de koopmarkt. Houd er ook rekening mee dat de minimale huurperiode minimaal 12 maanden is. “Even huren”, wordt hiermee gelijk van de tafel geveegd! Laat je dus goed adviseren door een verhuurmakelaar.

Vorig jaar om deze tijd vertelde ik bovenstaande aan een kennis. Mijn verhaal werd in de wind geslagen. Ze verkochten hun woning dit voorjaar om te gaan huren en 2 maanden later moesten ze hun koophuis uit. Geen geschikte andere woonruimte kunnen vinden. Steeds uitgeloot of er kwam geen geschikt aanbod voorbij. De hele zomer hebben ze in hun vakantiewoning in Friesland gewoond, echter niet iedereen heeft een vakantiewoning achter de hand. En toen het winterseizoen voor de deur stond en het vakantiepark ging sluiten hadden ze nog steeds geen woonruimte en moesten ze bij hun dochter in huis gaan wonen. Gelukkig hebben ze na een half jaar ‘dakloos’ te zijn geweest, een appartement gevonden waar ze hopelijk heel oud gelukkig gaan worden. Saillant detail: Zij heeft aan het einde van de zomer wel een week in het ziekenhuis gelegen omdat haar lichaam de stress niet meer aankon! Dat gun je niemand. Inmiddels hebben ze wel meerdere malen gezegd dat ze beter naar mij had moeten luisteren…

Eerder had ik een gesprek met een stel die het (net als 10 jaar geleden) heeft omgedraaid. Ze hebben eerst andere (huur) woonruimte gezocht. Hier wonen ze nu al 2 maanden en pas nu zijn de verkoopgesprekken gestart met makelaars van hun koophuis. Een woning in het Leusderkwartier (Amersfoort)  is op dit moment namelijk sneller weg dan het brood bij de bakker.

Mijn woonadvies in de huidige markt als je “even wilt gaan huren”? Maak het niet zwaar voor jezelf, zoek eerst vervangende (tijdelijke) woonruimte en ga dan pas je huidige woning verkopen. En vooral, laat je goed adviseren en wees goed voorbereid!

Want om met de wijsheid van mijn moeder te spreken: “Gooi nooit geen oude schoenen weg, voordat je nieuwe hebt”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *