10 Minuten bezichtigen met andere kandidaat kopers en dan een bod doen

Voor de meeste mensen klinkt bovenstaande absurd. Helaas is het de realiteit van alledag in de Regio Amersfoort. Een 2e bezichtiging alvorens een bod uit te brengen, komt steeds minder vaak voor. Gewoonweg omdat een woning zo snel wordt verkocht.

Onlangs werd ik benaderd door een leuk stel die bij een zogenoemde “open huis” waren geweest. Een bezichtiging van een korte tijd waarin alle geïnteresseerden in de woning een soort van groepsbezichtiging mogen doen. Het stel had de woning al meerdere malen voorbij zien komen op Facebook en Funda en waren al bijna verliefd geworden op de foto’s.

Nadat ze de woning hadden bekeken, voelde het zo goed dat ze een bod wilden uitbrengen. Ze hadden al even zitten rekenen en kwamen tot de conclusie dat ze best wel wat meer konden bieden dan de vraagprijs, want deze woning moest het gaan worden voor wat betreft de toekomst van hun gezinnetje. En natuurlijk wilden ze daarbij de andere kandidaten overtreffen in hun bod.

In hun blinde verliefdheid gooiden ze een flinke som over de vraagprijs heen en minimaliseerde alle voorbehouden die normaliter gepaard gaan bij een bod. En ja, dan ligt dat bod ineens zwart op wit bij de verkopend makelaar. “En nu? Hebben we als een cowboy lopen schieten? We willen de woning wel heel erg graag, moeten we nog een 2e bod doen en over ons eigen bod heen gaan bieden?” De stress begon toe te slaan.

Ik ontving hun vraag naar een wooncoach adviesgesprek op een zondagavond en we spraken gelijk af om op maandagavond om de tafel te gaan zitten. Op dinsdagmiddag 17.00 uur zou de ‘inschrijving om te kunnen bieden’ stoppen. Welke keuze is de juiste?

De maandagavond, in de tuin, genietend van de mooie zomerse avond en een lekker kopje George Clooney, kwamen we middels vragen stellen, het delen van inzichten en kennis tot een conclusie.
De volgende dag, de bewuste dinsdag, was stiekem toch best spannend en vlak voor 17.00 uur speelde de onzekerheid nog even op bij de opdrachtgeefster; moeten we niet alsnog een hoger bod neerleggen? Ik gaf aan dat ze nog even geduld op moesten brengen en dat ik rond 17.30 uur een telefoontje van de verkopend makelaar verwachtte.

Het was 17.30 uur en mijn telefoon bleef stil, stiekem ben ik dan ook nog altijd een beetje gespannen voor mijn opdrachtgevers. Het werd 17.32 uur en mijn telefoon ging. De verkoopmakelaar klonk vrolijk en het hoge woord kwam er al snel uit: gefeliciteerd met de aankoop! Yess.

Gelijk heb ik opdrachtgevers gebeld. Zij waren heel erg blij. In een adviesgesprek van een klein uurtje tijd, heb ik ze behoed voor een extra uitgave voor een bedrag van € 5.000,00!!! Dat is snel verdiend. Toch?

En… als ze mij nog eerder in het proces zouden hebben ingeschakeld, hadden ze misschien nog wel eens dat bedrag in hun zak kunnen houden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *